2024. máj 04.

Stressz I Aggodalom I Félelem I Szorongás

írta: Obreczán Brigitta
Stressz I Aggodalom I Félelem I Szorongás

Mi a különbség?

Stressz, aggodalom, félelem, szorongás - gyakran szinonimaként használjuk ezeket a szavakat. Nézzük meg, melyik micsoda! 

 

Stressz

blog.png

Érzelmi vagy fizikai nyomás, amikor úgy érzed képtelen vagy megküzdeni az adott helyzettel. Ez lehetnek mindennapi élethelyzetek, munkahelyi vagy családi problémák, de akár komolyabb események is, veszteség, trauma.

Hogy a fenyegető helyzetre gyorsan tudjunk reagálni, az emberi test stresszre adott automatikus válasza az "üss vagy fuss", ami pedig elindít egy sor másik fizikai és érzelmi reakciót. 

A stressz nem mindig rossz dolog, hiszen akár segíthet hatékonyan reagálni a kihívásokra és növelni a teljesítményt. Hosszú távon vagy a túlzott stressz káros lehet az egészségre és a jóllétre. 

"Nem bírom a munkahelyi terhelést."

Aggodalom

Amikor folyamatosan stresszelsz a jövő miatt vagy valamilyen lehetséges veszély miatt. Amikor úgy érezzük nincs teljes kontrollunk az adott helyzet fölött vagy bizonytalanság van körülöttük, hajlamosak vagyunk aggódni. Az aggodalom egy mentális szokás, ismétlődő és visszatérő gondolatok, gyakran azért, hogy elkerüljük a még kellemetlenebb érzéseket. Honnan tudod, hogy aggódsz? Folyamatosan a "Mi lesz ha" kezdetű kérdéseken pörögsz. A stressz és az aggodalom egymást táplálja.

Az aggodalom lehet kisfokú és átmeneti, például egy előadás előtt vagy egy fontos találkozó előtt, de lehet tartós és mélyreható is, például krónikus betegség vagy pénzügyi problémák miatt.

Bár az aggodalom természetes reakció lehet bizonyos helyzetekre, ha tartós vagy túlzott mértékű, akkor lehet káros hatással az egyén fizikai és mentális egészségére. 

"Mi lesz, ha nem bírom a munkahelyi nyomást és kirúgnak?" 

Félelem

A félelem egy természetes, ösztönös érzelmi reakció. Akkor jelenik meg, amikor úgy érzed, hogy veszély fenyeget, de ez nem csak valós, hanem vélt veszély is lehet. Négy féle reakciót adhatsz a félelemre:

  • menekülés (fuss)
  • agresszív védelem (üss)
  • mozdulatlanság (bújj el)
  • behódolás (vagy elfojtás...)

A félelem fizikai tünetekkel is járhat, mint például a szívdobogás, a lélegzés gyorsulása, a verejtékezés vagy a remegés.

A félelem akár építő jellegű viselkedésváltozást is hozhat, ezzel csökkentve a szorongást. 

"Túlterhelt vagyok, ezért félek, hogy elmaradok, ezért hazaviszem a munkát. 

Szorongás

A szorongás egy olyan állapot, amikor az indokolatlan vagy túlzott félelem elkezd hatással lenni az életünkre és megakadályozza, hogy megtegyük amit kell vagy akarunk. Fokozott aggodalom, feszültség és fizikai feszültség van jelen az életünkben. 

A szorongás tünetei lehetnek:

1. Fokozott szívverés
2. Légzési nehézségek
3. Fizikai feszültség, remegés vagy izomgörcsök
4. Gyomorpanaszok: hányinger vagy gyomorégés
5. Folyamatos aggodalom, nyugtalanság vagy feszültség érzése
6. Koncentrációs nehézségek
7. Alvásproblémák: álmatlanság vagy nyugtalan alvás

Ha szorongunk, érezhetjük magunkat tehetetlennek vagy elveszettnek, vagy hajlamosak lehetünk kerülni a szorongást kiváltó  helyzeteket vagy dolgokat, ami tovább súlyosbíthatja az állapotot.

"Nem tudok jól dolgozni és koncentrálni a szorongás miatt."

 

Ezért fontos olyan módszereket találni és alkalmazni, amelyek segítenek kezelni és csökkenteni a stresszt. Szupererő lehet a stressz ellen, ha gyakoroljuk a tudatos jelenlétet, avagy a mindfulnesst.  

Ha úgy érzed nem bírsz el egyedül a stresszel, az aggodalmakkal, a félelemmel vagy a szorongással az életedben, kérd szakember segítségét! 

Az ÉnProjekt segítségével, akár ingyen is támogatásra lelhetsz, vagy támogathatsz másokat! 

 

Szólj hozzá