2024. feb 14.

Coaching eszközök: Erősség kártyák

írta: Obreczán Brigitta
Coaching eszközök: Erősség kártyák

nevtelen_terv_1.png

Biztos te is találkoztál már azzal az elgondolkodtató, sokszor frusztráló és olykor nehéz kérdéssel: Mik az erősségeid? Interjúztatók előszeretettel szegezik nekünk. Mik az erősségeim? NEKEM? Nekem… hát, ööö… semmi. Egy interjún természetesen nem válaszoljuk ezt, pedig előfordul, hogy a fejünkben ez az első válasz, olyankor az önismeretünknek, vagy az önbecsülésünknek jól jönne egy kis tuning.

Mielőtt tovább olvasnál, van kedved egy játékhoz? Sorolj fel, kérlek három erősséget! Bármilyet, bárkiét, Superman, Wonder Woman, bárki, hármat. Megvan? Köszi! 

Elszántság, türelem, kreativitás, együttműködés, érzékenység... Az erősségeink nem csak olyan tulajdonságok, amelyekkel már rendelkezünk, hanem olyan döntések is, amiket nap mint nap meghozunk. Bármikor választhatunk és elsajátíthatunk új erősségeket. Például a bölcs döntések meghozatala is egy erősség, sőt egy kulcsfontosságú készség, amit folyamatosan tanulunk. A változás-orientált coaching folyamatban gyakran a korábban nem tudatosított erősségek felfedezése és ezzel párhuzamosan az önbizalom építése kulcsfontosságú elem, legyen szó akár gyerekekről, fiatalokról vagy felnőttekről. 

Egy egyszerű eszközzel, a képkártyák segítségével sokkal könnyebben tudunk kapcsolódni a bennünk rejlő erősségekhez. Rengeteg féle erősség kártyával találkoztam, online és nyomtatott verzióban, képes, rajzos, vagy csak szöveges… Nagy rajongója vagyok, ezért háromfélét is szoktam használni.

A gyerekek lelkesen vesznek részt játékban, amikor a nagyobb méretű, állatos, rajzos kártyákat használjuk. Egy-egy jelenet van rajtuk: egy bohóchal bátran szembenéz egy morcos cápával, vagy egy elefánt és egy teknős focizik, és mellette minden kártyán angolul szerepel az adott erősség, mint I am calm. A gyerekekkel számtalan módon lehet játszani ezekkel a kártyákkal és a legjobb benne az, hogy imádják! Van amikor megbeszéljük, hogy minden kártyán valami jó dolog történik, és vannak olyan jó dolgok, amiket erősségeknek is hívhatunk. Ezután megkérem, hogy nézegesse meg a kártyákat, válasszon egyet és mondjon egy jó dolgot, ami a kiválasztott kártyán történik. A gyermek elmondja például, hogy nyugodtan alszik a képen egy cica, majd megbeszéljük, hogy “Nyugodt vagyok” van ráírva. És innen jöhetnek az izgalmas kérdések: “Miért jó dolog ez szerinted? Miért erősség ez? Te is szoktál nyugodt lenni? Milyen érzés? Mikor nehéz nyugodtnak maradni?” Ezt a kártya csomagot szülőkkel is remekül lehet használni, amikor a gyermeke erősségeit szeretnénk tudatosítani. 

Fiatalokkal és felnőttekkel személyes coachingban egy 40 lapos képkártya csomagot használok, amiben az erősségek fogalma nem áll meg a tulajdonságoknál és készségeknél. A kártyákon képek és grafikák szerepelnek, egy angol szóval: money, nature, people, pets, interest, spirituality… Ezért ezt a csomagot nem csak erősségek feltérképezésére, hanem erőforrás kártyaként is lehet használni. Ha személyesen találkozunk, szinte biztos, hogy előkerül. Arra számíthatsz például, hogy megkérlek a lefordított kártyák közül húzz hármat majd mondd el, hogy ezek az erősségek mit jelentenek számodra. “Ez valami olyan, ami megvan benned? Ki tud róla, hogy ez az erősséged? Ha növelni szeretnéd magadban, mit tennél ezért?” 

Bármilyen korosztállyal jól tud működni az a 20 képet tartalmazó kártya csomag, amit saját magam készítettem - bár azt gondolom magamról, hogy a kreativitás nem az erősségem. Ezeken különböző fotók láthatók és egy-egy szó (magyarul): türelem, képzelőerő, energikusság... Szerettem volna egy olyan kevesebb kártyából álló, online használható gyűjteményt, ami gyorsan átlátható és könnyed, laza hangulatához mindenki számára egyszerű kapcsolódni. insta_poszt_2_31.png
Van amikor személyesen is, de elsősorban online coaching folyamatokban használom: küldök egy linket, ahol meg tudod nézni akár egyszerre az összes képet, vagy akár külön-külön is. Az aktuális témádhoz igazítom a kérdést: “Melyik erősségre lenne szükséged ahhoz, hogy megoldd ezt a konfliktust a főnököddel?”, választasz, és az újabb kérdések segítségével felfedezed magadban, azt a szupererőt mit addig nem láttál. Fiatalokkal bemutatkozó körként is remekül működik: “Válassz kérlek három kártyát és mesélj magadról azok segítségével!”

Te melyik kártyát próbálnád ki? 

OBRECZANBRIGITTA.COM

Szólj hozzá