2024. ápr 06.

Lélegezz!

írta: Obreczán Brigitta
Lélegezz!

Persze, hogy lélegzem, mi ez a hülyeség?

A légzést magától értetődőnek tekintjük, oxigén be, szén-dioxid ki. Pedig, ha kicsit odafigyelünk és tudatosan lélegzünk, az sokat segíthet edzés vagy nyújtás során, megnyugodni, vagy energetizáltabbá válni. Vagy hogy egészségesebben élj. 

lemur.png

Mégis hogyan? 

Stresszes helyzetben gyakran a légzésünk felületes és gyors lesz, ami tovább növelheti a stressz szintjét. A tudatos, lassú, mély légzés segít csökkenteni a stressz hormonokat és megnyugtatni az idegrendszert.
A megfelelő légzés javíthatja az oxigénellátást és a szén-dioxid leadást, így növeli az energiaszintet. Befolyással van a vérnyomásodra, az emésztésedre és még jobban is alszol tőle.

Jól hangzik? Próbáld ki! Csak pár perc az egész.

Lássunk két példát! 

Lélegezz mélyre!

Mire jó: stresszkezelés, érzelem szabályozás, fókusz
Nem az a lényeg, hogy nagy levegőket vegyél, hanem hogy minél lejjebb jusson a levegő. Feküdj kényelmesen hanyatt, térdeidet hajlítsd be. Tedd a jobb tenyered a köldöködre, a balt pedig a mellkasodra. Lélegezz be az orrodon, közben húzd fel a hasadat, hogy a levegő az alsó tüdőrészbe jusson. Majd fújd ki. Csendesen. A jobb tenyered (a köldöködön) belégzésnél emelkedni fog, kilégzésnél ereszkedni. A bal tenyered pedig alig mozog. Ismételd ezt néhány percig.
  

Gyors segítség

Mire jó: stresszhelyzetben gyors megoldás
Lélegezz be (az orrodon) 4 másodpercig. 
Lélegezz ki (az orrodon) 6 másodpercig. 
Be 1-2-3-4
Ki 1-2-3-4-5-6
Ismételd, amíg meg nem nyugszol

Várj, még valami! Az orrunk légzésre való, a szánk meg evésre.

Miért? Mert az orrüregedben kerül kiválasztásra a nitrogén-monoxid. És? A nitrogén-monoxid segítségével kitágulnak a véredények és több vér tud eljutni az szervekbe, izmokba és az agyba. Ha az orrodon lélegzel az fokozza az agyműködést, fejleszti a gondolkodást, az emlékezést, a problémamegoldást.

Igen-igen, jól érted: okosabb leszel. 

Szólj hozzá

fejlődés coaching mindfulness tudatos jelenlét