2024. máj 30.

Mindfulness tippek - Homloktartás

írta: Obreczán Brigitta
Mindfulness tippek - Homloktartás

A napjaink nagy részében a gondolataink és érzéseink hálójában vergődünk. Vagy a múlt eseményein rágódunk, vagy a jövőt tervezzük, és ezeken jó sokat aggódunk. Az elménk folyamatosan újra és újra termeli ezeket a gondolatokat, még akkor is, amikor megpróbálnánk egy kicsit leállni. Közben a külvilágból is állandóan özönlik ránk az információ, amit aztán analizálunk ezerrel.

Ebben a folyamatos gondolkodásban és elemzésben nehéz teljesen megélni a jelent, és igazán arra figyelni, amit éppen csinálunk. Ahhoz, hogy az elménk ne kalandozzon el, igazán ébernek kell lennünk. 

insta_poszt_2_5.png

HOMLOKTARTÁS

Mit csinálunk stressz tapasztalása esetén? Megfogjuk a homlokunkat, mélyeket lélegzünk és olyasmiket mondunk, hogy “B@kker, mihez fogok most kezdeni?” De hogy segít a stressz csökkentésében a homlok megérintése és  mi köze ennek a mindfulnesshez? A jelen idejű tudatosságért az agy elülső részei felelnek. 

  • Ez a prefrontális kéregnek nevezett terület az, ahol a tudatos gondolkodás és a döntéshozatal történik. 
  • A prefrontális kéreg teszi lehetővé számunkra, hogy egy érzelmi impulzusra reagálva cselekedjünk, vagy ne tegyünk semmit. 
  • A prefrontális kéregnek köszönhető, hogy képesek vagyunk eldönteni, hogy mit tegyünk egy adott helyzetben.
  • Itt történik céljaink kitűzése és annak ellenőrzése, hogy cselekedeteink vajon a céljaink felé visznek vagy sem; ennek köszönhetjük, hogy el tudjuk kerülni azokat a cselekedeteket amik eltérítenek a céljainktól 
  • Az agy többi része felett gyakorolt irányításával segít a kitűzött célok eléréséhez szükséges úton tartani minket 
  • A prefrontális kéreg mentális működése mentes az érzelmektől. 
  • Motiváció, tervezés, szervezés, fókuszált figyelem - funkciói

Amikor túltengenek bennünk az érzelmek, nehéz elvonatkoztatni a saját nézőpontunktól, és ilyenkor nem tudunk tiszta fejjel dönteni. Olyan, mintha az érzelmeink teljesen elnyelnének, és nem látnánk, mi is történik valójában. Ha hagyjuk, hogy az érzelmeink irányítsanak, akkor a megszokott módon fogunk reagálni, azt csináljuk, amit mindig is, csak hogy elkerüljük a fájdalmat.

Az egyik trükk, hogy megérintjük a homlokunkat, ami energiát és vért küld a prefrontális kéregbe, ezzel aktiválva azt. Ez segít egy kicsit kilépni az érzelmeinkből, és új perspektívából nézni a helyzetünkre. Így elkerülhetjük az automatikus reakciókat, és megfontoltabban tudunk dönteni. Ez a módszer csökkenti a stresszt, és segít abban, hogy jobban lássuk, milyen lehetőségek állnak előttünk.

Szóval, ha stresszes vagy, fogd meg a homlokod, vegyél pár mély lélegzetet és máris tettél valamit azért, hogy jobban érezd magad. 

Szólj hozzá

tudatosság coaching mindfulness tudatos jelenlét