2023. okt 03.

Apró lépésekben a cél felé

írta: Obreczán Brigitta
Apró lépésekben a cél felé

pexels-nataliya-vaitkevich-6120220.jpg

Veled is volt már olyan, hogy nagyon vágytál valamire, de nem tudtad hogyan érhetnéd el? Vagy megfogadtad, hogy mostantól tényleg elkezdesz sportolni, odafigyelsz a táplálkozásra, elolvasol egy könyvet, többet találkozol a barátaiddal... aztán valahogy mégsem indult el a folyamat? Van célod, van terved. Remek kiindulás. Abba belegondoltál, hogy milyen hitrendszer áll a cselekvéseid mögött? Változtattál közben azon, ahogy magadra tekintesz? 

"A rendszert alakító meggyőződések és feltevések adják a szokások hátterében álló identitást. Az énhez nem illő viselkedés nem lesz tartós." - olvashatjuk James Clear: Atomi szokások című könyvében. Akkor fogsz kitartani egy új szokás mellett, ha az identitásod részévé válik. Akkor már egyszerűen úgy fogsz viselkedni, mint az az ember akinek hiszed magad. Identitás, szokások, viselkedés, hogy is van ez? 

Tanulás és tapasztalás által bevésődnek a meggyőződéseink. Minél több bizonyítékod van egy meggyőződésre, annál jobban hiszel benne. Minden tapasztalás módosítja az énképedet és ha újra és újra megismételsz dolgokat, halmozódnak a bizonyítékok és az énkép változni kezd. Minél többször ismételsz meg egy viselkedést, annál jobban megerősíted az adott viselkedéssel összekapcsolható identitást. A szokásaid révén válsz azzá aki vagy. Kis lépésekben. Apró szokások által. 

"Úgy változtathatsz azon aki vagy, hogy megváltoztatod azt, amit teszel." Először el kell döntened, hogy ki akarsz lenni.  A szokások irányítják az identitásodat, az identitásod a szokásaidat. 

Oké, akkor hogy alakítsak ki olyan szokásokat, amik által azzá válok, aki lenni akarok? 

1. Tedd nyilvánvalóvá

Miket is szoktam csinálni? Ez a viselkedés segít abban, hogy olyan emberré váljak, aki lenni szeretnék? 
Írj egy listát a szokásaidról és mindegyiket értékeld aszerint, hogy mennyire hasznosak hosszú távon. Most jön a trükk: figyeld ki a rossz szokásaidat és ha tetten éred magad akkor fennhangon nevezd meg. "Arra készülök, hogy bekapjam ezt a sütit, de nincs rá szükségem. Ha megeszem, hízni fogok és romlik az egészségem."

pexels-andres-ayrton-6551415.jpg

Készíts pontos tervet az új szokás végzésének helyéről és idejéről. Futni fogok 30 percet kedden reggel 6-kor a parkban.

Köss össze szokásokat, ezzel növeled a valószínűségét, hogy kitartasz az új mellett. És ne olyan időpontra tervezd be, amikor biztosan mást fogsz csinálni. Minden reggel miután megittam a kávémat, futni fogok 30 percet a parkban.

Az új szokásodhoz kapcsolódó tárgy legyen a szemed előtt. Sokkal könnyebb úgy rászokni az alma evésre, ha nem a hűtőszekrény legalsó fiókjába zárva tartjuk az almát, hanem az asztalon egy tálban. 

Oké és mi van azokkal a szokásokkal, amiket le akarunk cserélni? Akaraterő, kitartás, fegyelmezettség... ezek mind fontosak. Ha nem akarsz többet almát enni, akkor tedd be a szekrény mélyére. Nyilvánvaló helyett legyen láthatatlan. Az önmegtartóztatás sokkal könnyebb ha nem kell túl sokszor gyakorolni. "Úgy lehet megszüntetni egy rossz szokást, ha csökkentjük a kiváltó ingereivel való találkozást." 

2. Tedd vonzóvá

Minél vonzóbb egy lehetőség, annál valószínűbb, hogy szokássá válik. Minden tettet az azt megelőző várakozás miatt hajtunk végre, a vágy, a sóvárgás a viselkedésünket hajtó motor. Minden sóvárgásnál található egy felszíni és egy mélyebb erő. A vágy a különbség aközött ahol most vagy és ahol a jövőben lenni szeretnél. Máshogy szeretnéd érezni magad, mint jelen pillanatban.  

A szokások akkor vonzók, ha pozitív érzésekkel társítod őket. Valószínűleg izgalmasabbnak fogsz értékelni egy új szokást, ha egy kedvenc elfoglaltságodhoz kötöd. Miután megittam a kávémat, futni fogok 30 percet a parkban. Miközben futok a parkban, gazdasági témájú podcastot hallgatok. 

Milyen szokásokat normálisak a környezetedben? Jellemzően azokat fogod a legvonzóbb viselkedési formáknak tartani, hiszen azok segítenek beilleszkedni egy közösségbe. Csatlakozz olyan közösséghez, ahol a vágyott szokások normálisak. Ha azt látod, hogy mások minden nap gyakorolják, máris elérhetőbbnek tűnnek. El akarod hagyni a húst? Csatlakozz vegán csoportokhoz! 

Válts nézőpontot! Kell helyett elkezdhetsz valamit. Teher helyett legyen lehetőség. Hangsúlyozd az előnyöket a hátrányok helyett. Ideje dolgoznom egy kicsit a kitartásomon = Ma reggel futnom kell. 

3. Könnyítsd meg

Minél többszöri ismétléssel alakul az agyi struktúrád, minden ismétléssel javul a sejtek közötti jelátvitel és egyre szorosabbra fűződnek az idegsejtek közötti kapcsolódások. Kialakul az automatizmus, amikor a tudattalan átveszi az irányítást. Ez sokkal kevesebb energiába kerül. Ha két hasonló lehetőség közül kell választanunk, amellett döntünk, amelyikhez kevesebb erőfeszítés szükséges. Legkisebb erőfeszítéssel a legnagyobb értéket szeretnénk elérni. Minél több energiát igényel valami, annál valószínűtlenebb, hogy megtörténik. Ha kényelmesebbé teszed a szokásaidat, nagyobb eséllyel tudod véghez vinni őket. 

Találj ki egy kapuszokást, ami két percnél rövidebb ideig tart. Minden új szokást le tudsz bontani kétperces változatra. Megírni egy könyvet helyett írni egy mondatot. Előbb kialakítod a szokást, amit kitartóan és rendszeresen, könnyedén meg tudsz tenni, aztán alakítasz rajta. 

A rossz szokásaidat nehezítsd meg, egyenesen tedd lehetetlenné. Vidd ki a tévét a hálószobából, vagy iratkozz le a hírlevelekről. 

4. Tedd kielégítővé

Ami jutalmazó azt megismételjük, ami büntet, azt elkerüljük. A pozitív érzelmek ápolják a szokásokat, a negatív érzelmek pusztítják őket. Agyunk az azonnali hasznot előnyben részesíti a hosszú távú befektetésnél. A most rögtön biztos jutalom többet ér, mint az ami pusztán lehetséges valamikor a jövőben. Többre becsüljük a jelent a jövőnél, ami azért is trükkös, mert a jó szokások árát a jelenben, a rosszakét pedig a jövőben fizeted meg. Ezért nagyon fontosak az azonnali jutalmak Ha fél évig reggelente futok akkor fél év múlva veszek magamnak egy új iPhone-t. Jól hangzik... de esik az eső és ha kimegyek futni akkor MOST fogok elázni, fázni és talán megfázni is. Ha mégis kimegyek futni, a végén azonnal megjutalmazom magam egy forró fürdővel és teával. 

pexels-koolshooters-6628848.jpg
Jutalmazóvá teheted azt is, hogy nem tettél meg valamit. Érdemes rövid távú jutalmakat választani és olyanokat, amik az identitásodat erősítik és nem szemben állnak vele. Ha futás után a jutalom egy hamburger, akkor a két ellentétes identitás összemosódik. A másodlagos jutalmazás egyre kevésbé válik fontossá, ahogy belső jutalmak erősödnek (csökken a stressz, jobb kedved lesz, növekszik az energiád). Az identitás maga válik a megerősítéssé: azért teszed aki vagy és jó érzés annak lenni, aki vagy. Az ösztönzők beindíthatnak egy szokást, az identitás pedig fenntartja. 

Kövesd nyomon a szokásaidat! Tölts le egy appot, vagy csak jelöld a naptárban, hogy ma sem ettél fánkot / ma is több almát ettél. 

Szerezz egy társat, aki követi az utadat az új szokás kialakításában. Ha tudod, hogy valaki figyel és elszámolással tartozol neki, az hatalmas motiváló erővel bír.

James Clear: Atomi szokások című könyvében bővebben olvashatsz a szokások kialakításáról. 

Kipróbáltad? Bejött? Nem sikerült? Ugyanúgy megeszed este a csokit vagy nem mész el reggel futni? 
Ha támogató kérdésekre és megoldásokra van szükséged itt megtalálsz: obreczanbrigitta.com

 ob-obreczanbrigittacoach-vertical-stacked.png

Szólj hozzá

változás fejlődés szokások