2023. okt 03.

BBXYZ, avagy miért izgalmasak a generációs különbségek?

írta: Obreczán Brigitta
BBXYZ, avagy miért izgalmasak a generációs különbségek?

Steigervald Krisztián Generációk harca és Generációk harca a figyelemért c. két könyve különösen hasznos olvasmány lehet minden nagyszülő, szülő és gyerek számára. Vagy inkább kötelezővé tenném. Mindenkinek. Is. 

A közgazdász és coach szerző két kötete és a generációs jegyek megismerése nagy segítségünkre lehet a megértésben, egymás elfogadásában, családi dinamikák megértésében szakemberek számára különösen fontos önreflexiós folyamatokban is. 

Most akkor ez hogy is van? Vannak generációs különbségek? Vagy nincsenek? A baby boomer nagyi roskadásig pakolt ebédlő asztallal várja az unokákat minden vasárnap, akik hálátlanul nem eszik meg a rántott húst és amúgy is a telefonjukat nyomkodják folyamatosan. A Z generációs fel sem foghatja, hogy a nagyi miért használ még mindig glutén tartalmú alapanyagokat és miért nem érti meg, hogy miért jó a TikTok. Y-osként sokáig nem értettem, hogy mi a fenét jelent az, hogy “kulcsos gyerek”, vagy, hogy Z-sekkel miért érdemes hívás kezdeményezés helyett instant üzenetekkel próbálkozni. Vagy tudtad, hogy egy rendes X-es mindig valakivel együtt szelfizik? Generációs jegyek léteznek, ezek megismerése és tudatosítása fontos kulcsa lehet a sikeres kommunikációnak és a mindennapjainknak is. 

pexels-vlada-karpovich-8940494.jpg

A generációra jellemző jegyek tudatosításának segítségével még nagyobb megértéssel és empátiával tudunk jelen lenni a családi, vagy munkahelyi folyamatainkban. Érdekes lehet felfedezni bennük a saját trigger pontjainkat is: például amikor a szülő egy “jó lesz még az valamire” típusú történettel áll elő és a gyerek csendben azon agyal (vagy hangosan szóvá is teszi) “minek gyűjtögetni a szemetet”. Ha megismerem, hogy az adott generációnak tipikus jegye a spájzolás (és ennek szociális, történelmi okait), megértem és átérzem, hogy ez nekik miért fontos, ezzel pedig már rengeteget segítettem magamnak abban, hogy a jelenben tudjak maradni és a gombjaim nyomogatása ellenére aktív figyelemmel jelen maradjak a kapcsolatban. 

A generációs jegyek megismerése és felismerése magunkban, a körülöttünk élőkben és családtagjaink viselkedésében nem csak a mindennapi életünket könnyíthetni meg, de eredményesebb együttműködést és békésebb mindennapokat eredményezhet. 


Steigervald Krisztián: Generációk harca 

Steigervald Krisztián: Generációk harca a figyelemért

 

ob-obreczanbrigittacoach-vertical-stacked.png

Szólj hozzá

család változás fejlődés generációk