2024. jan 03.

Mi a különbség a life coach és a terapeuta között?

írta: Obreczán Brigitta
Mi a különbség a life coach és a terapeuta között?

coaching-coach-development-educating-guide-concept.jpg

Az OprahDaily-n megjelent egy érdekes cikk, itt találod: What Is a Life Coach? They're Not a Therapist, but Here's How They Help You (oprahdaily.com)

Vagy olvasd el magyarul, kiegészítve a gondolataimmal:

Szóval mi, ki a life coach? Gondolj rá úgy, mint egy cselekvésorientált mentorra, aki segít elérni a céljaidat. 

Néha mindannyiunknak szüksége van egy kis segítségre, különösen, ha önismeretről van szó. Magabiztosabb szeretnél lenni, vagy kiteljesednél egy szenvedélyprojektben? Gyakran elég nehéz kitalálni, hogyan juss el az A pontból (a cél azonosítása) a B pontba (ténylegesen a cél elérése). Sőt sokszor a valódi cél megfogalmazásához is jól jön egy kis segítség. Itt jön a képbe a life coach.

A Nemzetközi Coaching Szövetség 2019-es tanulmánya szerint világszerte nagyjából 71.000 gyakolró coach van. A terapeutához hasonlóan a coach is olyan személy, aki segíthet azonosítani az erősségeket és gyengeségeket, és leküzdeni a visszatartó akadályokat. Az, hogy számodra ki a megfelelő segítség, függ a problémáidtól és hogy mit szeretnél elérni. Lássuk, mit érdemes tudnod, mielőtt belevágsz.

Mit csinál egy life coach?

"A life coaching arra összpontosít, hogy mi történik most, mit akar az ember elérni, és hogyan lehet áthidalni a kettő közötti szakadékot." - magyarázza Jane Scudder, okleveles coach és a The New Exec vezetőfejlesztő cég alapítója.

A coaching célja, hogy segítsen azonosítani azokat az akadályokat, amelyek folyamatosan az utadba kerülnek, megtalálni a motivációt és felfedezni bármilyen változással szembeni ellenállást. A coach sokféle lehet: business coach, executive coach, leadership coach, health coach, párkapcsolati coach, ifjúsági coch, mindfullness coach... a life coach a leghasznosabb, ha általánosságban a jövődre gondolsz."

"A munkám valójában négy dologra összpontosul" – mondja Scudder. "Segíteni kibontani egy ötletet; segíteni megérteni, hogy milyen jelenlegi tapasztalatod van a mindfulness-ről, gondolkodásmódjaid felfedezésével segíteni másképp látni a lehetőségeket; és segíteni megérteni a személyes értékeidet, hitrendszereidet, és azt, hogy ezek hogyan jelennek meg az életed minden területén."

"Gyakori tévhit, hogy a life coach tanácsot ad." - mondja Kate Bathras, okleveles coach is az ICF tagja. "A coach szerepe nem az, hogy bölcsességet adjon át, hanem az, hogy megkönnyítse az ügyfél saját folyamatát, hogy az ügyfél kapcsolódjon a saját belső bölcsességéhez, és döntéseket hozzon a cselekedeteiről és a következő lépésekről." - magyarázza. Ebben az értelemben a coach egy elfogulatlan ötletbörze partner - de te vagy az, aki a munkát elvégzi.

Miben különbözik a life coach a terapeutától?

A coachingnak is lehet terápiás hatása, de van néhány jelentős különbség közte és a terápia között. "A coach a jelenedet nézi, hogy segítsen megteremteni a vágyott jövőt, míg a terapeuta a múltadat vizsgálja, hogy segítsen kezelni a jelenedet" - magyarázza Tess Brigham, terapeuta és coach (BCC). "Tehát míg a coaching cselekvésorientált, a terápia betekintés-orientált."

A coaching ülés alatt másképp fogod érezni magad, mint egy terapeutával - az egyik struktúrát és elszámoltathatóságot biztosít, míg a másik nyitottabb. "A coaching üléseim nagyon direktívek – az ügyfelek kérdőíveket töltenek ki a célok azonosításához, és mindig van házi feladatuk, amit el kell végezniük az ülések között, így látom, mit tettek vagy nem tettek meg a legutóbbi ülésünk óta" – mondja Brigham. "A terápiás üléseken hagyom, hogy a klienseim döntsék el, milyen irányba szeretnének menni, és a beszélgetésünket általában az határozza meg, hogy hogyan érzik magukat abban a pillanatban, milyen élmények érték a legutóbbi találkozásunk óta, és milyen emberek vagy események váltottak ki belőlük érzéseket."

Egy life coachtól nem fogsz orvosi diagnózist kapni. "Az engedéllyel rendelkező terapeuta olyan személy, aki képzett, klinikai órákat szerzett, amelyeket szakemberek felügyeltek, és egy testület ellenőrizte" - mondja Angela Kenzslowe, klinikai szakpszichológus. "Diagnosztizálják a rendellenességeket, rendelkeznek a traumák feldolgozásához szükséges készségekkel és eszközökkel, és rövid távú viselkedési módosításokkal dolgoznak."

Ez nem azt jelenti, hogy a life coachok nem rendelkeznek eszközökkel és készségekkel az élet bizonyos területein - de ez nem gyógyító munka, teszi hozzá. "A kihívás az, hogy nincsenek szabályok vagy ellátási normák az coachok számára. Bárki coachnak nevezheti magát." – mondja. "Ez nem jelenti azt, hogy a coaching nem lehet hatékony; Ez csak azt jelenti, hogy  kellő gondossággal kell eljárni a coach ellenőrzése során." Keresd azokat a coachokat, akik minősített képzést végeztek, mint például az ICF vagy a CCE.

Szóval melyik a neked való?

Valójában nem kell választanod – teljesen rendben van, ha akár mindkettőhöz jársz. "Jó ökölszabály, hogy ha problémák megnehezítik a személyes vagy a szakmai életedet, érdemes elgondolkozni egy terapeutával való együttműködésen" - mondja Jacinta Jimenez, pszichológus és coach (BCC) (és nem kell feltétlenül hatalmas életeseményen keresztülmenned ahhoz, hogy élvezd a terápia előnyeit).

De "sokan keresnek coachingot a terápia után vagy mellett, mivel az a terápiás folyamat során bekövetkező gyógyulásra épül" - teszi hozzá Bathras.

Fontos szem előtt tartani, hogy a life coach nem foglalkozik klinikai kérdésekkel. "Egy life coach ismeri a coaching határait, és terapeutához irányít, ha és amikor klinikai munkára van szükség" - mondja Kenzslowe.

Ez eredeti cikket itt találod: What Is a Life Coach? They're Not a Therapist, but Here's How They Help You (oprahdaily.com)

Tudj meg többet rólam és vágjunk bele! 

intro.png

Szólj hozzá

változás fejlődés coaching